Vindstyrd rutt

I helgen börjar vi vår semester och då skall jag även prova min nya väder app. Tidigare har jag använt Weather4D Pro som har varit bra, enkelt att se hur vinden ändras över tid. Även den gick att skapa en rutt utifrån vinddata och båtens polar-diagram. Den nya versionen Weather4D 2.0 (som man för övrigt måste köpa en gång till och den är inte billig för att vara en app) ska man även kunna koppla upp sig mot ett NMEA nätverk via WiFi.

2016-07-21 13.14.58Så jag börjar med att skapa min rutt på ett sjökort via iSailor (vilken är min favorit-sjökortsapp) och när jag är klar så exporterar jag rutten till mitt dropbox-konto. Om jag gör rutten på min favo-padda så exporterar jag även direkt till Wather4D (bägge apparna installerade) och jag kan nu ta fram rutten ihop med rådande vindförhållande (se bilden). När jag har valt starttid och ett polardiagram (man kan importera sin båts diagram) kan jag simulera den snabbaste vägen gentemot rutten! På detta sätt kan man prova med olika starttider, dagar, för att hitta den optimala turen. Man kan även lägga till båtens fart om man kör för motor, på så sätt kan ytterligare optimera tiden för en överfart. På summeringen kan man sedan se hur många timmar man seglar och hur många timmar man kör för motor.

2016-07-21 13.17.47Nu är simuleringen klar, bästa överfarten till Rödhamn är kl 0700 lördag morgon om vi startar från Träskö-Storö. Ingen komplicerad rutt direkt men jämför man att åka över 24h senare blir övergången dryga 8h istället för 24h (jag har sagt att jag inte vill göra motor)

Simulering fungerar endast på öppet vatten även om man ställer in minsta avstånd till land lika med noll! Har man en rutt som startar innan öppet vatten så måste man ändra startbrytpunkt, man väljer bort de tidiga brytpunkterna och får på så sätt en rutt över öppet vatten. När man är nöjd med en rutt så kan man exportera den tillbaka till Dropbox eller direkt till iSailor. Jag tänkte även överföra rutten till min Raymarine-plotter via SD-kortet. Nu skall det bli spännande att se hur väl det stämmer.