MOB

Att segla ensam på natten och något händer så man ramlar överbord är förstås en mardröm. Givetvis har man en säkerhetslina hela tiden fastsatt, men det händer i alla fall, man är trött och gör ett misstag. Som tur är finns det utrustning för att hjälpa till i en MOB situation, en s.k. MOB-AIS, en utrustning som skickar ett AIS meddelande via VHFen. Har man en AIS till sin plotter så kommer man att se personen som har ramlat i spat.

MOB1 från Oceansignal

Den vi har är från oceansignal.com och monteras i den uppblåsbara flytvästen. När västen löser ut så dras en splint ur sändaren och den börjar att sända ett speciellt meddelande som uppfattas som MOB av plottern (den skickar AIS meddelande 1 och 14 och med ett eget MMSI nummer som böljar på 972). Allt bra så här långt. Men, jag ligger och sover mitt pass och frugan ramlar i, hur skall jag höra larmet från plottern? Om det blåser kommer jag inte att höra ljuden nere i kabin. hmmm, en blåtandshögtalare kopplat till plottern som tas med ner i kabinen kanske? Det finns en risk att om inget ljud kommer på länge så kopplas länken ner och högtalaren kan gå i viloläge, inget bra alltså. Ocsensignal säljer även en produkt som sniffar på AIS meddelande (NMEA0183 och inte NMEA2000) och ger ett ljudligt larm om MMSI numret från en MOB-AIS skulle tas emot, perfekt!

Men, hur svårt kan det vara att göra en egen? En pensionär måste spara pengar, har tid över och det verkar jävligt kul 🙂 Sagt och gjort, jag gör en egen. Plattformen blir Arduino och ett CPU kort som heter NANO. Eftersom jag har en NMEA0183/NMEA2000 brygga från Yachtd.com (superprodukter) så kommer jag att få alla AIS meddelanden skickade från NMEA2000 till NMEA0183 och som är så mycket enklare att koda av, rena textmeddelanden. Till min NANO så skaffar jag även en RS485 “shield”, ett färdigt kretskort med elektronik för att anpassa den elektriska signalen från bryggan till vanliga signaler som NANO kan förstå (RS422 till TTL). Dessutom vill jag ha något enkelt som kan koppla till en ljudlig siren vid larm, det får bli ett s.k. reed-relä. Det är allt får att kunna kontrollera om två speciella MMSI dyker upp, min eller fruns MOB-AIS sändare, och skall då starta en ljudlig siren. Givetvis måste man kunna stänga av sirenen, kunna se något som blinkar rött och kunna testa att systemet är fungerande. Det får bli två lådor, en där NANO och kopplingen till bryggan finns (och som göms undan) och en liten hållare för en knapp och en röd/grön lysdiod. Det är så perfekt att inneha en 3D-skrivare, man kan designa sina egna lådor och bara skriva ut dem i plast 🙂

Alla delar till mottagaren

Funktionen blev så här
# Trycker man in knappen i normalläge så lyser det grönt lika länge man håller knappen nedtryck, man ser att systemet fungerar .
# För varje AIS meddelande som mottages (!VDM) så blinkar det grönt en gång, en bekräftelse att system fungerar.
# Om något av våra MMSI nummer dyker upp så kopplas en siren i och ljuder med 120dB (jävligt högt) Sirenen är på i 8 sekunder och tyst i 1 sekund, det blir som ett ljudmönster. Dessutom blinkar det rött.
# Om ett MMSI nummer dyker upp som börjar på 972, som är en nödsändare, så ljuder sirenen 1 sekund och tyst i 4 sekunder, en annan ljudbild. Någon har utlöst sin sändare och vi kanske kan hjälpa till.
# Trycker man ner knappen vid larm så tystar sirenen och den röda ljuset upphör.
# Mottas ett nytt larmmeddelande så blinkar det endast rött. Vi är vakna och behöver inte ljudet längre, dock så börjar det blinka rött igen vid nästa mottagning tills knappen trycks ner.
# Efter en timme efter det senaste larmet så kommer sirenen kopplas in i igen om ett nytt larm kommer. Lite osäker på om just en timma är rätt, men jag vill att larmet aktiveras igen efter en tid.
# För att aktivera sirenen igen vid larm innan timmen har gått så trycker jag >3 sekunder på knappen tills det lyser rött under en längre tid, då är larmet aktiverat igen och sirenen kommer att ljud vid larm.

Det funkar perfekt på lab-bänken och under simulering, återstår att koppla in i båten och testa med ett testlarm från våra MOB-AIS.