GRIB

Jag har nog provat de flesta GRIB läsare för väder och jag har nu hittat den absolut bästa, luckgrib. Den har en samling av olika fria väderkällor, t.ex tyska DWS och franska Arome för norra europa. Givetvis även GFS och GDPS som är globala och ett helt knippa andra. Det hela funkar så att luckgrib server hämtar hem filer från de alla och appen ringar bara hem och hämtar den data som du begär. Den grafiska presentationen är helt unik och stilren och allt om hur appen interpolerar isobarer etc finns väl beskrivet på hemsidan. Senaste är att man kan se standardavvikelsen mellan olika väderalgoritmer om man väljer en sk. ensamble model (deterministic model funkar förstås inte), man kan då se när prognosen börjar falla sönder mellan olika algoritmer och på så sätt bilda sig en uppfattning hur säker prognosen är. En annan funktion (som kostar ganska mycket extra) är en super kompakt filformat när man vill hämta hem väder över satelit eller HF, den komprimerar väderdata till ca 50%. Super att ha när man är på jakt efter internet på bussen, cafe etc. En begränsing är att filen inte får bli större än 500kb. Till sist finns det även (endast på mac versionen) en rudimentär funktion att planera sin rutt utifrån väder, allt är manuellt. Rekommenderas varm!