Sjötorp

Nu är Göta kanal över och det firades med en brasa när vi kom fram (överbliven sedan valborg). Det blev 58 slussar totalt, ett knippe broar, järnvägsövergång och sjöar. Vår lårdom blev, använd slussplanka på Forsviks sluss (den äldsta). Den har sina sidor uthuggna och på vissa ställen går det in så djupt att fendern bara försvinner in i berget. Annars var plankan inget att ha då den lätt fasta i skarvar vilket gjorde att mantåget fick ta en massa stryk. Vi hade sex stora fendrar på olika höjder, fokus för om, speciellt vid uppslussning. Dessutom fyra klotfendrar samt två step-fender, en för kunna komma ner och en mot vattenytan. Det gäller att fendra av högt upp när man gnider mot slussväggen och lågt när det knappt finns en kajkant. Nu är det gjort och vi ligger i Sjötorp som ligger direkt i anslutning till Göta kanal. Imorgon bär det av vidare i Vänern och sydväst.