Mandal

torsdagens tur från Skagen till Grimstad var både lång och besvärlig, ca 84nm och ganska mycket sjö kvar från dagen innan då det blåste kuling i byarna. Inte svårt att räkna ut att det skulle bli besvärligt men man måste lära sig den hårda vägen verkar det som. Det började med lagom vindar och slutade med 10-12. Vi hade två rev i storen och revad fock. Nåväl, när det var dax att ta ner segel strax innan Grimstad så kunde vi inte rulla in focken 🙁 Helt omöjligt. Det var inte jätte mycket utrymme och tid så jag provade med winschen. Misstag #1. inget hände. Nu provar jag köra elmotorn. Misstag #2. Visst börja seglet att rulla in men till slut sade det pang och så gick allt hur smidigt som helst. Ner med storen och kurs mot hamnen. Väl framme så ser jag fockfallet ligga vi sidan av masten, den har gått av. Dagen efter när det mojnat lite så drar vi ut focken så den ramlar ner. Jag packar undan den och så hissar vi upp mig för att försöka få fallet in i masten igen. Väl uppe så ser jag att d förvanten har “skruvat” upp sig. Den är inte längre snurrad som sig bör, utan kardelerna går nästan rakt 🙁 Nu är goda råd dyra. Vi letar runt om nätet om det skulle finnas en riggare i Grimstad, men nej. Vi utökar sökområde och hittar en seilservice.no i Kristiansand, som är på vägen för oss. Jag mailar dem på lördag och försöker beskriva vårt problem. Samma kväll återkommer han, och säger att han kan fixa det, kanske på tisdag. Senare på söndag så undrar han om vi inte kan komma dit till måndag morgon redan. Sagt och gjort, vi sticker iväg för motor till Kristiansand. kl 0800 måndag början han släppa på vanten runt masten och efter halvannan timme är förstaget på gräsmattan. Jag har aldrig sätt någon “klättra” upp för masten som han, helt otroligt. Jag fick i uppdrag att plocka isär förstaget för att blottlägga själva vantet. Efter ett par timmar jobb så var det gjort och han kom tillbaka och tog med sig vantet för att fixa en ny. Lite senare på eftermiddagen kom han tillbaka och vi monterade ihop förstaget igen. Halvannan timme senare så satt förstaget på plats igen 🙂 Jag började då rigga masten och allt var klart 1900. Michael som han heter var super hjälpsam, men dyr! Jag skickade in ett försäkringsärende men kostanden var i alla fall under självrisken så allt ur egen ficka.

Nu är vi framme i Mandal efter kort segling innan vinden vred. När vi behövde göra kursändring fick vi gå resten för motor. Väl framme blåste det 15 i byarna men som tur var var det lugnare i själva hamnen. Vi fick hjälp vid angörningen vilket alltid är uppskattat, speciellt när det blåser hårt från bryggan. Och nu tog vårt bredband slu