Shetland

Vi väntade hela tiden på att vinden skulle övergå från väst till mer sydost så vi gick ett snäpp vidare norr över, till Tanangen vilket ligger precis vid Stavanger. Det ligger direkt mot nordsjön så man kommer iväg fort när dagen väl kommer. Och så kom dagen efter två nätters vila, det skulle bli syd/sydost och inte liten-kuling (10-12m/s). Vi gjorde extra mat och försökte planera för 36h överfart. Klockan 0430 4/6 stack vi iväg. Fina vindar mellan slör och halvvind som fortsatta till 2130 tiden då vinden dog ut. Kvar var bara en massa vågor så vi fick starta motorn som fick gå tills viden kom tillbaka från nordost, allt enligt prognos vid 0530. Vi prova ett vaktschema på ca 3 timmar var from 2100 tom 0900 vilket fungerade ganska bra. Överfarten tog 33 timmar då vi hade ganska bra fart när det väl blåste. Sista 4 timmarna regna det hela tiden så handskarna fick bytas flera gånger. Väl framme blåste det 8-10m/s och inte 2-5m/s som prognosen förespeglade. Jag hade kollar tidvatten och strömmarna vid Lerwick och inget konstigt tyckte jag. Vilken överraskning det blev när vi skulle gå mot gästbryggan, båten drags med av strömmen åt ett helt annat håll än jag ville. Jag fick dra på full gas för att ens komma mot bryggan så ingen tid att först vända båten så stäven pekade mot vinden (man vill undvika en massa kluckljud så man kan sova). Ilse hoppa på bryggan och satta fast tampen från mittknapen vilket var himla tur för jag fick köra på halvgas för att båten ens skulle rätta upp sig mot bryggan. Vår tamp såg väldigt ansträngd ut och tur att den höll. Nu är vi här i Shetland!